Onze vestiging in Borculo is vrijdag 6 september gesloten i.v.m. het Septemberfeest. Lichtenvoorde is gesloten op maandag 9 en dinsdag 10 september i.v.m. de kermis. Je kunt wel in alle andere vestigingen terecht. Fijn feest gewenst!

Hermien Bannink winnares jaarabonnement

Gepubliceerd op: 8 mei 2024 10:26

De gedichtenwedstrijd met het thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’, die de Bibliotheek Oost-Achterhoek in samenwerking met Achterhoek Nieuws organiseerde, is met glans gewonnen door Hermien Bannink uit Barchem. Met haar indrukwekkende gedicht in het Achterhoeks wist ze de meeste punten te scoren.

Zoals één van de juryleden schreef in zijn jurycommentaar: “Prachtig. Het dialect, de verbinding tussen plek en tijd en uiteindelijk de grote clou in een paar krachtige woorden. De ‘ik’ leeft vanwege die wegen, vanwege de Boshook. Groots.” Zondagmiddag 5 mei vond de prijsuitreiking plaats in de Lichtenvoordse bibliotheek, waar de hele middag activiteiten waren in het kader van de Lichten-voor-de-vrijheid-tour. Hermien las haar gedicht voor en ontving uit handen van Martien Louwers, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, een jaarabonnement van de bibliotheek.

De Boshook

Tussen beume

en weides.

Met soms een stae.

Wat afgelaegen,

tussen Geestern en Gelster

soms smalle

soms verborgen waege.

 

De Boshook

zo vraedig

zo rustig, op’t oge

in het waen

in wat was.

Een stek

een onderduuk plek.

 

Noe naor jaoren

bedenk ik

gedenk ik

en probeer te eren

De mensen die neet leten

maor deden

alweer lang elene.

 

De waege, dee lepen

van angst naor de vrede.

Die lepen, dee loopt

van verleden

naor heden.

 

Deur de Boshook,

deur de mensen

dee daor woonden

dee waege gingen.

Waordeur mien va

de dans kon ontspringen.

 

Hermien Bannink