De bibliotheek gaat op 11 april over op een nieuwe manier van inloggen. Lees meer hierover op onze speciale pagina.

Vrijheid

In de maanden april, mei en juni staan onze vestigingen in het teken van vrijheid. Vrijheid is een groot goed. Vrijheid en een gebrek eraan is iets waar je bewust bij stil moet staan. Dat doen we op diverse manieren en met een gevarieerd aanbod aan activiteiten.

Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum is op zoek naar verhalen en documenten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en onderduikers. Bezoek de inloop en neem uw spullen mee om ze te laten zien.

Meer info

Lezing Sobibor

Op het namenmonument voor de vermoorde Joodse Winterswijkers komt de naam Sobibor 126 keer voor. Toch kennen maar weinig mensen het verhaal van dit vernietigingskamp uit de Tweede Wereldoorlog. Rosanne Kropman ging op zoek de sporen die dit kamp heeft achtergelaten.

Meer info

Vrijheidscollege

Dieuwertje Blok geeft sinds 2019 colleges over vrijheid speciaal voor kinderen leerlingen van basisscholen: de Kidscolleges. Dieuwertje deelt in dit kindercollege haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. Voor deze besloten bijeenkomst op 24 april zijn scholieren uit Berkelland uitgenodigd.


Bevrijdingsdag

Vrijheidsmaaltijd en lezing over Max van Dam

Op Bevrijdingsdag organiseren de gemeente Winterswijk en de Bibliotheek Oost-Achterhoek een Vrijheidsmaaltijd in het gemeentekantoor. Tijdens die lezing zal Frederieke Jeletich-Visser vertellen over de Winterswijkse kunstschilder Max van Dam. Iedereen is welkom.

Meer info en aanmelden

Lichten-voor-de-vrijheid-tour

Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid in Lichtenvoorde, waar we onderdeel zijn van de Lichten-voor-de-vrijheid-tour. De bibliotheek is die middag geopend en er is een voorstelling voor jonge kinderen. Daarnaast zijn er filmbeelden van de bevrijding van Lichtenvoorde te zien. Deelname is gratis.

Meer info