De bibliotheek gaat op 11 april over op een nieuwe manier van inloggen. Lees meer hierover op onze speciale pagina.

Tips van Yvonne

Ik ben Yvonne Bellers en je kunt me tegen komen in de vestigingen van Winterswijk, Ruurlo en Borculo. Daarnaast kom ik ook op scholen als medewerker educatie.

Ik lees graag literatuur en psychologische romans, soms een spannend boek, een Young Adult en waargebeurd verhaal. In mijn dagelijkse werkomgeving (nu even niet) word ik omringd en verleid door zoveel mooie boeken dat het moeilijk is om niet te veel mee te nemen. 

Saint X

Op een eiland in de Cariben wordt het lichaam van een jonge Amerikaanse gevonden, een ogenschijnlijk all American girl die daar vakantie vierde met haar ouders en jongere zusje. Jaren later stapt dit zusje, Claire, in een New Yorkse taxi bij de man, Clive Richardson, die indertijd verdachte was van de moord op haar zus Alison. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door alles wat er toen en sindsdien gebeurd is rondom de moord. Maar bovenal wil ze achterhalen wie haar zus eigenlijk was. Dit boek is niet alleen een spannend verhaal, maar veel meer een psychologische roman over een ingrijpende gebeurtenis en de gevolgen daarvan voor een gezin, een gemeenschap en een jong meisje dat hier de rest van haar leven mee om zal moeten gaan. Meer subtiel zijn er verwijzingen naar rassen- en klassenverschillen, die diep doorwerken in de samenleving. Verteld vanuit perspectief van Claire en Clive, afgewisseld met korte intermezzo's vanuit diverse toeschouwers. Zeer goed vertaalde, mooi verzorgde en veelbelovende debuutroman van Amerikaanse schrijfster. Geweldig spannend.

Reserveer het boek

Leen het e-book

Ik ben een eiland

Over leven op een eiland, over overleven na een gebroken relatie, vijandige bewoners, stormen en kou.Dit goed geschreven en fascinerende autobiografische boek van Tamsin Calidas leest als een spannende roman. Omdat het zo direct van toon is, maar ook omdat het bijna onvoorstelbaar is wat een mens kan doorstaan. Het leek zo idyllisch, een bestaan op een klein eiland voor de Schotse kust, ver weg van de Londense ratrace. De werkelijkheid is totaal anders: buffelen om een bestaan op te bouwen in eeneenvoudig boerenhuis, geen gastvrije eilandbewoners, een relatie die langzaam barsten gaat vertonen en de allesoverheersende rol die de natuur speelt. Hij vertrekt ten slotte, zij blijft. Eenzaamheid in alle toonaarden - haar enige vriendin op het eiland komt om bij een ongeluk - tot zij na jaren vechten en overleven als het ware samen gaat vallen met de seizoenen, het natuurgeweld en de dierenwereld. En zelfs met de eilandbewoners. Maar dan zijn alle grenzen wel verkend. Rauw en pijnlijk, maar ook sterk en confronterend. Drie aktes markeren haar bestaan, de laatste met de namen van de elementen. Het is knap hoe zij de intervallen in tijd overbrugt, als terloops. De auteur is ook fotograaf en de zwart-witfoto's in het boek zijn indrukwekkend. Een aanrader. Voor ieder die houdt van grensverleggend leven en weet heeft van de gigantische invloed van de natuur op het bestaan.

Reserveer het boek

Leen het e-book

Leerschool

Autobiografie en debuut van de in 1986 geboren jongste dochter in een fundamentalistisch mormoons gezin in Idaho (Verenigde Staten). Tara's vader, waarschijnlijk lijdend aan een bipolaire stoornis, maakt het huishouden tot een belegerde vesting, in afwachting van de nabije ondergang van de wereld. De kinderen gaan niet naar school, zijn niet geregistreerd en gaan, zelfs bij ernstige verwondingen, niet naar de dokter. Het gezin leeft van losse baantjes, schroothandel en de illegale kruiden- en vroedvrouwpraktijk van haar moeder. Het thuisonderwijs is minimaal; vanaf haar achtste jaar werkt Tara op de schroothoop naast het huis. Tegen de zin van haar vader gaat ze boeken lezen en meldt zich op haar zeventiende bij een universiteit die thuisgeschoolde studenten aanneemt. Na haar afstuderen (magna cum laude) wint ze een beurs voor Cambridge, waar ze een PhD haalt. De schrijfster woont in Londen en heeft geen contact meer met haar ouders, maar het boek is nergens rancuneus. De titel verwijst niet alleen naar de opleiding van de auteur, maar ook naar de ontdekking van haar identiteit en zelfstandigheid.Ik heb veel bewondering voor haar onverwoestbare kracht en doorzettingsvermogen.

Reserveer het boek

Leen het luisterboek

Negen volmaakte vreemden

Auteur: Liane Moriarty

Ik ben fan van al haar boeken. Ze lezen lekker weg en je kunt eigenlijk niet meer stoppen. Moriarty schrijft met veel psychologisch inzicht en met humor over haar hoofdpersonen.
Negen volmaakte vreemden speelt zich af in een wellnessresort waarbij je langzamerhand de negen gasten en hun beweegredenen leert kennen. Ieder heeft zijn geheimen, ook Masha, de eigenaresse en leider van de groep. In hoeverre gaat de groep mee in de vreemde regels die steeds extremer worden? Je wilt als lezer weten hoe dit gaat aflopen.....

Reserveer het boek

Leen het e-book

Leen het luisterboek

De overgave

Auteur: Arthur Japin

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, moet toezien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. Kan Granny aan het eind van haar leven de daders vergeven? Heftig verhaal door de wrede gebeurtenissen en een boeiende geschiedenis omdat het over  de kolonisatie van de VS gaat. Dat vond ik als kind al interessant toen ik de Kleine Huis boeken las van Laura Ingalls Wilder.

Reserveer het boek

Leen het e-book

Binnenkort volgt een nieuwe tip